본문 바로가기
빵 만들기/아몬드가루로 빵 만들기 (No 밀가루)

아몬드 가루로 만드는 요거트 커피 케이크 | 대추, 호두

by 품덕고상 2025. 4. 21.

Walnut & Date Greek Yogurt Coffee Cake

 

For the Cake:
🥣 1 cup whole wheat flour (or all-purpose flour)

🌾 1/2 cup almond flour

🧂 1 tsp baking powder

🧂 1/2 tsp baking soda

🌿 1/2 tsp cinnamon

🧂 1/4 tsp salt

🥚 2 large eggs

🍶 1 cup plain Greek yogurt

🍯 1/3 cup honey or maple syrup

🫒 1/4 cup olive oil (or melted coconut oil)

🌰 1 tsp vanilla extract

🌴 1/2 cup chopped dates (pitted)

🌰 1/3 cup chopped walnuts

For the Walnut Streusel:
🌰 1/4 cup chopped walnuts

🌿 1 tbsp coconut sugar or brown sugar

🌿 1/2 tsp cinnamon

🧈 1 tbsp softened butter (or coconut oil)

Instructions
1️⃣ Preheat Oven to 350°F (175°C). Grease or line an 8-inch square or round baking pan.

2️⃣ Make the Streusel: In a small bowl, mix walnuts, coconut sugar, cinnamon, and butter until crumbly. Set aside.

3️⃣ Mix Dry Ingredients: In a large bowl, whisk together flours, baking powder, baking soda, cinnamon, and salt.

4️⃣ Mix Wet Ingredients: In another bowl, whisk together eggs, Greek yogurt, honey/maple, olive oil, and vanilla until smooth.

5️⃣ Combine: Add wet to dry ingredients and mix until just combined. Gently fold in chopped dates and walnuts.

6️⃣ Assemble: Pour batter into the pan and smooth the top. Sprinkle with the walnut streusel.

7️⃣ Bake: Bake for 28–35 minutes, or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Cool before slicing.